اکسید روی در صنایع مختلف کاربرد دارد و کیفیت آن بر کیفیت محصولات نهایی نیز تأثیر میگذارد. همان طور که میدانید خریداران در همه صنایع تلاش میکنند تا با تهیه اکسید روی مرغوب، محصولات نهایی کسب و کار خود را از لحاظ کیفی کنترل و حتی ارتقا دهند. بنابراین تشخیص اکسید روی با کیفیت یکی از دغدغههای مصرفکنندگان این محصول است. در این مطلب روشهای تشخیص کیفیت اکسید روی به صورت اجمالی توضیح داده میشود.
روشهای تشخیص کیفیت اکسید روی
- روشهای آزمایشگاهی
- روشهای تجربی
روشهای آزمایشگاهی تشخیص کیفیت اکسید روی
با توجه به پیشرفت دستگاههای آزمایشگاهی، تشخیص عناصر موجود بسیار آسان و دقیق و در دسترس همگان به سادگی امکان پذیر شده است. روشهای ذیل گوشهای از روشهای تشخیص کیفیت اکسید روی میباشد:
-
XRF:
این روش تقریبا تمام عناصر مورد نیاز صنایع را در برمیگیرد و با دقتی تقریبا بالای 200 (ppm) را به ما ارائه میکند. این روش بسیار مرسوم است.
-
XRD:
این طریق عناصر را به صورت ترکیبات آنها نشان میدهد و میگوید که چه ترکیباتی از عناصر در این ماده مورد آزمایش قرار دارد.
-
ICP:
استفاده از این آزمایش ما را به تشخیص عناصر در حد ppm) 0.1) یاری میدهد که بسته به شاخه ICP میتوان تعداد عناصر را تعیین کرد.
-
تیتراسیون:
از روش شیمیایی با استفاده از معرفهای شیمیایی امکانپذیر است که دقت روشهای فوق را ندارد ولی از این روش میتوان در داخل آزمایشگاههای کارخانهها استفاده کرد.
روشهای تجربی تشخیص کیفیت اکسید روی
این نوع تشخیص کیفیت اکسید روی همانطور که از نامش مشخص است دارای دقت کافی نیست و براساس تجربه دیداری یعنی تشخیص رنگ و غلظت ماده انجام میشود.
-
روش دیداری
در روش دیداری، نوع رنگ اکسید روی برای تشخیص کیفیت آن مورد بررسی قرار میگیرد. اکسید روی در دمای معمولی کمی تمایل به رنگ زرد دارد و کاملا سفید نیست. مشاهده رنگهای دیگر در اکسید روی نشان دهنده ترکیبات دیگری در آن است.
-
- رنگ کاملا سفید: اگر اکسید روی کاملا سفید باشد احتمال حضور کربنات روی یا عناصر مرسوم دیگهای مانند سرب را دارد.
- رنگ تیره: اگر اکسید رویی دارای رنگ سیاه باشد نشانگر احتمالی کربن است و این نیز نشان دهنده احتمالی روش تولید اکسید روی میباشد.
- رنگ سبز: اگر رنگ سبز در اکسید روی مشاهده شود احتمال حضور آهن، مس و نیکل را بالا میبرد.
- رنگ کرم نخودی: و یا اگر رنگ کرم نخودی داشته باشد احتمال وجود کادمیوم را دارد.
-
روش شیمیایی –دیداری
این روش به اینصورت است که کمی اسید کلریدریک به یک نمونه اضافه میشود؛ سپس از لحاظ خروج گازها و رنگ به جا مانده از روی نمونه میتوان به یک تشخیص حدودی رسید.
برای مثال: اگر در هنگام اضافه کردن یه قطره اسید بر روی نمونه کوچک به اندازه یک قاشق، مقداری گازی از نمونه خارج شود میگویند که اکسید روی شما دارای ترکیباتی است که در اثر حرارت و خروج گازها که معمولا کربناتها هستند دارای افت وزنی میشود و این مورد میتواند محاسبات وزن لازم برای اضافه کردن اکسید روی به فرمول شما را بهم بریزد.
اگر بعد از اضافه شدن اسید (که در بالا ذکر شد) رنگ تغییر کند یعنی عناصر مزاحم دیگهای در ترکیبات وجود دارد.
-
روش حرارتی – دیداری
در این روش اکسید روی در دمای در حدود ۱۲۰۰ درجه حرارت داده میشود؛ سپس رنگ آن را بررسی میکنند. اگر رنگ به سبزی گرایش پیدا کند احتمال حضور آهن و نیکل در آن وجود دارد. اگر رنگ به کرم نخودی گرایش پیدا کند احتمال حضور کادمیوم زیاد میشود. اگر رنگ به سمت سیاه برود احتمال حضور عناصری که اکسید آنها سیاه میباشد وجود دارد. لازم به ذکر است که قبل و بعد از حرارت دادن نمونه را وزن میکنند تا عناصر فرار را نیز تشخیص دهند مانند کربن، نیتروژن، هیدروژن و غیره.
اکسید روی باسط فرآور پویا
باسط فرآور پویا با روشی متفاوت و بهینه، اقدام به فرآوری و تولید اکسید روی در دو گرید دارویی و صنعتی کرده است. ویژگیهای اکسید روی تولید شده توسط باسط فرآور پویا به شرح زیر است:
- فاقد عناصر سنگین
- کیفیت بالا
- رنگ شفاف
جهت مطالعه بیشتر درباره اکسید روی و استراتژی قیمت گذاری آن می توانید مطالب زیر را مطالعه نمایید:
- اکسید روی یا زینک اکساید چیست و چه کاربردی دارد؟
- روش های عمومی تولید اکسید روی
- تولید پودر اکسید روی به روش کوره گردان ولز
- قیمت مناسب اکسید روی به چه عواملی بستگی دارد؟