سولفات مس در پزشکی و بهداشت

سولفات مس در پزشکی و بهداشت

سولفات مس به عنوان کات کبود نیز شناخته شده است. ترکیب شیمیایی آن متشکل از مس، گوگرد و اکسیژن است. کات کبود یا مس سولفات پنج آبه، پودری آبی رنگ است اما همین ترکیب بدون آب، یعنی مس سولفات بی آب رنگ آبی خود را از دست داده و به حالت پودر سبز کم رنگ یا سفید چرک یافت می شود.

 

سولفات مس بدون آب-سولفات مس آبدار

سولفات مس بدون آب و سولفات مس 5 آبه

 

این ماده امروزه در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. سولفات مس علاوه بر کاربرد های خوراکی در گیاهان به عنوان ضد میکروب و ضد قارچ نیز استفاده می شود. سولفات مس هنوز هم در فهرست مواد شیمیایی جهانی در گروه داروهای پادزهر قرار دارد. در ادامه نگاهی به خواص درمانی و کاربرد سولفات مس در پزشکی و بهداشت خواهیم داشت.

پیشنهاد می کنیم مطلب “سولفات مس چیست؟ را مطالعه نمایید.

 

سولفات مس در طب سنتی

جالب است بدانید که استفاده از کات کبود در طب سنتی در دهه ها و اعصار گذشته کاربرد شایع و متداولی داشته است و در منابع مختلف کهن و باستانی از این ماده شیمیایی به نام های توتیا، سولفات دو کوئیور، کات هندی، دواحوض و زمه سبز یاد شده است. حکیمان و پزشکان طب سنتی به طور معمول از کات کبود برای چهار مورد استفاده می کردند:

 

شست و شوی زخم ها

یکی از مصارف پزشکی مس سولفات شست و شوی زخم ها بود. حکیمان و پزشکان سنتی جهت درمان خوره بینی توصیه می کردند تقریبا به اندازه 5 گرم کات کبود را در لیوان حل کرده و با پنبه بر روی زخم مالیده شود تا با این روش زخم شست و شو شده و التیام پیدا کند.

نکته: تاکید می نماییم که این روش راه درمان نيست و صرفا بيان تاريخچه هست و باسط فرآور هيچ مسئوليتي در اين زمينه به عهده ندارد.  مراحل درمان بايد از طريق متخصصان امر پيگيري شود.

 

کات کبود، دشمن خارش های شدید پوست

در طب سنتی گذشته بارها اشاره شده است که زنان باردار جهت رفع خارش های شدید پوستی از این ماده شیمیایی استفاده می کردند.

نکته: تاکید می نماییم که این روش راه درمان نيست و صرفا بيان تاريخچه هست و باسط فرآور هيچ مسئوليتي در اين زمينه به عهده ندارد.  مراحل درمان بايد از طريق متخصصان امر پيگيري شود.

 

کات کبود دشمن بوی تند عرق بدن

جالب است بدانید که برای رفع بوی تند و زننده عرق بدن، مقداری این محصول را در آب برگ درخت سیب می ریختند و پس از مخلوط شدن به بدن می مالیدند.

اطبا سنتی این روش را یکی از مفید ترین و اثر گذار ترین روش های رفع بوی عرق بدن می دانستند.

نکته: تاکید می نماییم که این روش راه درمان نيست و صرفا بيان تاريخچه هست و باسط فرآور هيچ مسوليتي در اين زمينه به عهده ندارد.  مراحل درمان بايد از طريق متخصصان امر پيگيري شود.

 

درمان گیاهی بواسیر به وسیله مس سولفات

در گذشته افرادی که دچار بیماری بواسیر بودند، با مخلوط کردن مقداری کات کبود و پیاز می توانستند خود را درمان کنند.

در کتب مربوط به طب سنتی اشاره شده است که مقداری کات کبود را داخل پیازهای بزرگ می ریختند و دور آن را با گل می پوشاندند.

پس از خشک شدن گل، پیاز را وارد آتش یا تنور می کردند تا به خوبی حرارت ببیند.

در نهایت پیاز پخته شده را گل زدایی کرده و آن را می کوبیدند تا بتوانند چیزی مشابه قرص های کوچک امروزی از آن به دست آورند و با مصرف روزانه آن ها در مدت زمان مشخص، بیماری آن ها التیام پیدا کند.

نکته: تاکید می نماییم که این روش راه درمان نيست و صرفا بيان تاريخچه هست و باسط فرآور هيچ مسئوليتي در اين زمينه به عهده ندارد.  مراحل درمان بايد از طريق متخصصان امر پيگيري شود.

 

سولفات مس در پزشکی و بهداشت

  • سولفات مس هم چنین برای آزمایش خون برای کم خونی استفاده می شود. خون با ریختن آن به درون محلول سولفات مس با وزن مخصوص شناخته شده آزمایش می شود.
  • سولفات مس همچنین باعث تحریک در تشکیل ویتامین A می شود.
  • کاربرد مس سولفات به عنوان ضد قارچ تنها در کشاورزی نیست، بلکه همچنین به عنوان یک گندزدا و ضدعفونی کننده بر علیه عفونت های قارچی در انسان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • کات کبود در تهیه سبز پاریس برای کشتن پشه لارو که عامل مالاریا است به کار می رود.
  • کات کبود به ریشه کن کردن نرم تنان در اسکله ها که باعث ایجاد انگل های کرم های پهن در انسان می شود کمک می کند.
  • تخریب رگه های جلبک در مخازن و استخرها
  • کنترل بیماری بیلارزیا در کشورهای گرمسیری

 

مضرات و مسمومیت مس در بدن

میزان متوسط مس دریافتی در طول یک روز که باید در رژیم غذایی بزرگسالان وجود داشته باشد، 9/0 تا 2/2 میلی گرم است. ورود غیر قابل کنترل مس به بدن می تواند عوارض حاد یا نسبتاً حاد را ایجاد کند. این عوارض در تمام افراد، یکسان نیستند اما در صورت مواجه شدن با آن باید حتماً به پزشک مراجعه کرد.

مهم ترین عضو بدن که توسط مس آسیب می بیند، کبد است. مس می تواند از غشای نازک سلولی عبور کرده و به کبد راه پیدا کند، به آلبومین سرم متصل شود و در نهایت، موجب مسمومیت کبد گردد.

مس می تواند بر روی مکانیسم عملکردی مولکول های زیستی نظیر DNA، غشاها و پروتئین هایی که به طور مستقیم یا از طریق رادیکال های اکسیژن به غشا متصل هستند، تأثیر منفی بگذارد.

عوارض مسمومیت با مس عبارتند از: سردرد، سرگیجه، احساس طعم فلز در دهان، تهوع، اسهال، مشکلات تنفسی، خونریزی های گوارشی، نارسایی کبد و کلیه، توهم و در نهایت، مرگ.

 

عوارض ورود سولفات مس به بدن

سولفات مس یک ترکیب بسیار پر کاربرد است. سولفات مس خوراکی به عنوان کود در گیاهان یا به صورت ریزمغذی در دام و طیور استفاده می‌شود. مس موجود در سولفات مس یا ترکیبات دیگر عمدتاً از طریق دستگاه گوارش جذب می‌شود؛ بنابراین در صورت عدم رعایت نکات استاندارد کار با مواد شیمیایی، مقادیری از آن وارد بدن فرد می شود و می تواند اثرات بسیار بدتر و مخرب تری بر اندام ها داشته باشد.

مس از طریق تماس با مشتقات این عنصر شامل سولفات مسII، کلرید مسII  و همچنین دو ترکیب هیدروکسید مس II و اکسید مس II، وارد بدن می شود. دو ترکیب اول به دلیل انحلال‌پذیری بیشتر، خاصیت سمی بیشتری دارند؛ دو ترکیب دوم، انحلال‌پذیری کمتری دارند و جزو نمک‌های مس با خاصیت سمی پایین تر قرار می‌گیرند.

حضور سولفات مس نه تنها برای بدن انسان مضر است بلکه در صورت ورود به محیط زیست، نوعی آلاینده به شمار می رود. این نمک معدنی در آب محلول است و می‌تواند به منابع آبی و خاک راه پیدا کند. حضور بیش از حد مس در خاک، زندگی گیاهان را تهدید می‌کند.

 

پیشنهاد میکنیم مطالب زیر را مطالعه نمایید:

نقش روی در بدن

– کاربرد اکسید روی در پزشکی و بهداشت

– سولفات مس و کاربردهای آن

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Open chat