کنسانتره مواد معدنی چیست؟

کنستانتره

کنسانتره چیست و به چه موادی اطلاق می‌شود؟

کنسانتره در لغت نیز به معنای شکل غلیظ شده برخی از مواد یا ماده‌ای که آب آن تحت فشار گرفته شود، افشرده گفته می‌شود. به طور کلی، کنسانتره به موادی خالص و متراکم اشاره دارد که در اثر فرآیندهایی، غلیظ می‌شوند.

اصطلاح کنسانتره در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از صنایع غذایی گرفته تا صنعت فلزات، اصطلاح کنسانتره بکار می‌رود و به کلیه موادی اشاره دارد که به یک عصاره و ماده خالص و غلیظ تبدیل شده‌اند.

کنسانتره چیست

منظور از کنسانتره مواد معدنی چیست؟

به فرايند جداسازی كانی مفيد اقتصادی از باطله، كانه‌آرايی (فرآوری) مادهٔ معدنی گفته می‌شود كه در كارخانه‌ای در كنار معادن انجام می‌گيرد. محصولی نهایی اين كارخانه را كنسانتره می‌نامند. كنسانتره برای خالص سازی كامل و به دست آوردن عنصر مفيد به كارخانه ذوب می‌رود.

به طور خلاصه: کنسانتره محصول عمليات فرآوری كه حاوی كانی يا كانی‌های با ارزش و با عيار بالا است.

———————————————————————————————————————————–

باسط فرآور پویا یکی از شرکت‌های فعال در زمینه فرآوری مواد معدنی فلزی است که با ارئه روشی نوین و بهینه به تولید محصولاتی با کیفیت و قیمت رقابتی همچون اکسید روی، سولفات مس و سولفات روی می‌پردازد.

جهت مشاوره و خرید با ما تماس حاصل فرمایید.

———————————————————————————————————————————–

شاخص‌ های ارزیابی کنسانتره

مشخصات فنی کنسانتره توسط مصرف‌کننده و یا کارگاه‌های فرآوری مواد معدنی مشخص شده‌است. این مشخصات شامل عیار، دانه‌بندی، نوع و مقدار سایر کانی‌های همراه، میزان رطوبت و … می‌باشد، که بر ارزش تجاری کنسانتره تاثیر گذار است.

عیار کنسانتره: درصد وزن ماده با ارزش در کنسانتره به کل وزن کنسانتره

100*(وزن کنسانتره/وزن فلز در کنسانتره) = عیار (%)

استفاده از عیار عمومی‌ترین روش ارزیابی متالورژیکی (غیر اقتصادی) است.

فرآوری مواد معدنی

کنسانتره سازی مواد معدنی چگونه انجام می‌شود؟

مواد معدنی عموما قبل از انجام فرآیندهای مختلف متالورژیکی نیاز به تغلیظ و پرعیارسازی دارند و به عبارت دیگر بایستی به کنسانتره تبدیل شوند.

کنسانتره در محله پرعیارسازی و جدایش از فرآوری مواد معدنی تولید می‌شود. درصورت علاقه به دانستن مفاهیم فرآوریمواد معدنی و مراحل آن می‌توانید مطلب “فرآوری مواد معدنی چیست” را مطالعه نمایید.

پرعیارسازی و کنسانتره‌سازی مواد معدنی بسته به عیار، ترکیب شیمیایی و نوع ماده معدنی می‌تواند به یکی از روش‌های فلوتاسیون، جدایش مغناطیسی، جدایش ثقلی و یا احیای ناقص صورت گیرد.

 

جدایش بر اساس قابلیت ترشوندگی (فلوتاسیون)

فلوتاسیون رایج ترین روش پرعیار سازی مواد معدنی آسیاب شده می باشد. سیستم‌های فلوتاسیون یکی از روش‌های تغلیظ مواد معدنی می‌باشد که برای سنگ‌های معدنی مانند سنگ آهن، سنگ معدن سولفیدی مس و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.این روش از خواص فیزیکی و شیمیایی سطحی مواد معدنی، به طور دقیق‌تر خاصیت ترشوندگی، استفاده می‌کند که هم می‌تواند از خواص طبیعی ماده باشد و هم به صورت مصنوعی و با استفاده از واکنش گرهای شیمیایی ایجاد شود. در این سیستم ماده معدنی تا اندازه ذرات مناسب تحت عملیات خردایش و آسیابِ تر قرار گرفته و وارد سلول‌های فلوتاسیون می‌شود. سوسپانسیون تولید شده وارد هیدروسیکلون شده و ذرات درشت مجددا به سیستم آسیاب باز می‌گردد. عملیات فلوتاسیون با افزودن مواد کف‌ساز، کلکتور و برخی مواد معدنی در سلول‌های فلوتاسیون انجام می‌شود. پس از عبور سوسپانسیون ماده معدنی از سلول‌های فلوتاسیون با کارایی متفاوت، جداسازی مواد جامد و آب در تیکنر و سپس فیلتر پرس صورت می‌گیرد. کنسانتره خروجی سیستم فلوتاسیون عموما دارای 10 – 5 درصد رطوبت بوده و در صورت نیاز وارد کوره‌های خشک‌کن می‌شود و برای انجام عملیات فراوری به واحدهای فراوری مواد معدنی منتقل می‌شود.

جدایش ثقلی

این روش فاکتور اختلاف چگالی را برای جدایش مورد استفاده قرار می دهد. فلزات گران‌بها، ترکیبات آهن‌دار و بدون آهن، زغال و بسیاری دیگر از کانی‌های صنعتی در سرتاسر دنیا از روش ثقلی پرعیار می‌شوند. در این روش رفتار مواد معدنی مختلف نسبت به یکدیگر در محیط آبی مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس این رفتار تغلیظ مواد معدنی انجام می‌شود. به این روش جدایش غرق-و–شناور نیز گفته می‌شود قبل از انجام جدایش ثقلی، ماده معدنی تا اندازه ذرات ریز تحت عملیات خردایش قرار گرفته و به هر دو صورت تر و خشک انجام می‌شود. در روش‌های نوین جدایش ثقلی از نیروی گریز از مرکز برای این منظور استفاده می‌شود.

 

جدایش مغناطیسی

از روش‌های جدایش مغناطیسی برای مواد معدنی دارای خاصیت مغناطیسی استفاده می‌شود. جدایش ذرات سنگ آهن مگنتیت یکی از کاربردهای عمده روش جدایش مغناطیسی است. در این روش با ایجاد یک میدان مغناطیسی و عبور ماده معدنی از این میدان، ذرات دارای خاصیت مغناطیسی جدا شده و کنسانتره ماده معدنی تولید می‌شود. جدایش مغناطیسی به هر دو روش تر و خشک و با شدت‌های میدان مغناطیسی مختلف انجام می‌شود. مواد پارامغناطیس در میدان‌های با شدت بالا و مواد فرومغناطیس در میدان‌های با شدت پایین‌تر نیز امکان جداسازی دارند.

جدایش نوری

این فرآیند برای پرعیار سازی موادی به کار می‌رود که که رنگ متمایزی دارند (بهتربن اختلاف رنگ، اختلاف سیاه و سفید است) تا با چشم غیر مسلح شناسایی شوند. به علاوه آشکار کننده‌های الکترواپتیک اطلاعات را وقتی که به مواد نورهای مادون قرمز، مرئی و فرابنفش تابیده می‌شود، جمع آوری می‌کنند. روش دیگری که اساس آن با جدایش نوری یکسان است جدایش رادیومتریک است که از تشعشعات گاما استفاده می‌کند.

ارزیابی کنسانتره

احیای ناقص (پیش احیا)

انجام فرآیند پیش احیا (احیای ناقص) موجب تغلیظ و پرعیارسازی مواد معدنی می‌گردد. عملیات پیش احیا در کوره‌های مختلف مانند کوره دوار، کوره عمودی و … و تحت شرایط مناسب فرآیندی بر روی سنگ آهن و مواد معدنی مختلف مانند سنگ منگنز، سنگ مولیبدن، کروم و … انجام می‌شود. در این فرآیند سنگ معدن به صورت ناقص احیا شده و برای انجام فرآیندهای بعدی آماده می‌شود.

 

پیشنهاد می‌کنیم مطالب زیر را مطالعه نمایید:

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Open chat