علت ریزش شکوفه و میوه درختان چیست؟

علت ریزش شکوفه و میوه درختان و استفاده از کود روی

به جدا شدن خود به خود برگ، گل و میوه از درخت ریزش گفته می‌شود. هر ساله هزاران گل در درختان ظاهر می‌شوند ولی درختان توانایی اینکه تمام آن­ها را به میوه تبدیل کنند ندارند. ریزش  گل و میوه درختان تا ۹۰ درصد آن ­ها هم طبیعی است. البته درصد گل­هایی که به میوه تبدیل می‌شوند در درختان مختلف، متفاوت است. در این مطلب به شرح علت ریزش شکوفه و میوه درختان و استفاده از کود روی می­پردازیم. این مطلب در خصوص اغلب درختان میوه، به‌خصوص جلوگیری از ریزش گل و میوه درختان به، سیب، گلابی، گیلاس، انار کاربرد دارد.

 

علت ریزش شکوفه و میوه درختان

  • ریزش شکوفه و میوه درختان به دلایل طبیعی
  • ریزش گل ها به دلیل عدم گرده‌افشانی مناسب
  • ریزش گل و میوه درختان در اثر کمبود مواد غذایی
  • ریزش شکوفه و میوه به دلیل آفت و بیماری
  • ریزش گل ها به دلایل آب و هوایی مانند سرما، گرما، تغییرات ناگهانی رطوبت و وزش شدید باد

ریزش شکوفه و میوه درختان در باغات، بویژه ریزش قبل از برداشت خسارت های مالی زیادی را به باغ و باغداران وارد میکند.

 

مراحل ریزش شکوفه و میوه درختان

ریزش اولیه

ریزش میوه در مرحله اول بلافاصله بعد از ریختن گلبرگ ها شروع می شود و به مدت ۲ تا ۳ هفته ادامه می‎یابد. در این مدت مخصوصاً میوه هایی ریزش می کنند که از لحاظ تعداد دانه های تشکیل شده بسیار کم و با اینکه عمل تلقیح در آنان بطور ناقص انجام گرفته باشد. در اکثر مواقع مقداری از میوه ها در این مرحله بر اثر خود تلقیحی یا عدم تلقیح ریزش می نماید.

 

ریزش خرداد ماه

ریزش دوم بنام ریزش در خرداد ماه موسوم است. ریزش دوم زمانی اتفاق می‌افتدکه میوه‌ها به اندازه یک فندق هستند و ۲ تا ۴ هفته هم ادامه دارد. این ریزش به کمبود هورمون‌ها و مواد غذایی وابسته است.

 

ریزش قبل از برداشت

این ریزش چند هفته قبل از برداشت اتفاق می‌افتد.  دلیل این ریزش زیادی یا کمی آب، باردهی بیش از حد، کمبود مواد غذایی، دماهای خیلی بالا و عوامل ارثی است. یکی از راه های کنترل این نوع ریزش استفاده از نفتالین استیک اسید به شکل محلول پاشی است که ریزش را چند هفته به تاخیر می‌اندازد.

ریزش شکوفه و میوه درختان در باغات، بویژه ریزش قبل از برداشت خسارت های مالی زیادی را به باغ و باغداران وارد میکند.

 

روش مقابله با ریزش شکوفه و میوه درختان

به منظور کاهش ریزش گل ها و میوه درختان می بایست عناصری را در اختیار گیاه قرار داد که عمل تلقیح، گرده افشانی و تشکیل میوه به خوبی انجام گیرد.

یکی از دلایل ریزش شدید گل و کاهش میوه کمبود عنصر روی است. کاهش روی همچنین باعث ریزبرگی، بدشکلی میوه و کاهش عملکرد می گردد.

عناصر روی، بور و نیتروژن (ازت) سه عنصر فروت ست (Fruit set) هستند. این عناصر در مرحله تشکیل میوه تاثیر بسزایی دارند و باید در زمان مناسب در اختیار گیاه قرار بگیرند. هر یک از این عناصر درگیاه ذخیره می شوند و در فصل بهار گیاه از آن ها تغذیه می کند.

 

تأثیر عنصر بور، نیتروژن و روی بر کاهش ریزش شکوفه و میوه درختان

  • نیتروژن باعث افزایش طول عمر تخمک یا مادگی می شود.
  • بور: سرعت تشکیل لوله گرده رو بیشتر میکند و باعث میشود گرده زودتر به مادگی برسد و تلقیح انجام شود.
  • روی: به عنوان یک پیش ماده برای اکسین عمل کرده و خود اکسین هم در عمل تلقیح نقش موثری دارد.

روش تهیه محلول فروت ست (Fruit set)

محلول فروت ست را می توان به دو صورت فراهم نمود:

  • تهیه محلول از قبل آماده شده فروت ست و محلول پاشی آن به گیاه که غلظت و نحوه استفاده روی آن درج شده است.
  • تهیه این سه عنصر توسط خودتان: تهیه کود سولفات روی، اسید بوریک و اوره را به صورت جداگانه تهیه نمایید و هر کدام از این ها را با غلظت ۵ در ۱۰۰۰ ترکیب نموده و محلول درست می کنیم.

روش های کود دهی درختان جهت کاهش ریزش گل و میوه

  • چالکود:

تقویت درختان با استفاده از کودهای مورد نیاز به شکل چالکود باعث کاهش ریزش گل‌ها و میوه‌ها می‌شود. ترکیب چالکود شامل کود دامی پوسیده، فسفر و پتاسیم به همراه کودهای کم مصرف شامل روی، بور، آهن، منیزیم، منگنز و مس است. چالکود معمولاً در فصل زمستان انجام می‌شود.

  • محلول پاشی:

محلول پاشی فروت ست حاوی روی، بور و نیتروژن (ازت) در زمان جوانه و پس از برداشت انجام گیرد. معمولاً محلول‌پاشی درختان با این عناصر در اواخر زمستان باعث افزایش مقاومت به سرما و آفات و بیماری‌ها و کاهش ریزش گل‌ها و میوه‌ها می گردد.

برای درختانی چون سیب و گلابی پیشنهاد می شود کود سولفات روی ۲۰ کیلو در هر هکتار با آبیاری انجام شود. زیرا با محلول پاشی فقط لب تر می شود و سیراب نمی شود.

گل درخت گلابی و سیب

شکوفه درخت گلابی

زمان محلول پاشی فروت ست

بهبود شکل گیری و رنگ گیری میوه از نظر اقتصادی و در بازار پسندی حائز اهمیت است. اواخر زمستان و اوایل بهار با کاهش دما حرکت مواد غذایی در گیاه به کندی صورت می گیرد. کمک به جذب عناصر غذایی با محلولپاشی فروت ست در پاییز و بهار صورت می گیرد.

  1. 1 تا 2 نوبت بعد از برداشت محصول در پاییز و قبل از ریزش برگها به میزان 2 تا 3 لیتر در هزار لیتر آب یا غلظت 5 در 1000، همراه آب آبیاری محلولپاشی می شود. برخی کشاورزان فروت ست را با سم زمستانه به طور همزمان و ترکیب می کنند ولی بهتر است فروت ست بصورت جداگانه محلوپاشی شود. زمان گل دهی بهتر است از هیچ گونه کود و سمی استفاده نشود.
  1. نوبت دوم استفاده از این محلول‌پاشی هم زمان با تورم جوانه ها (اوایل فروردین) در بهار  است. برای بیداری به موقع درختان به میزان 2 تا  لیتر 3 در هزار لیتر آب یا غلظت 5 در 1000، همراه آب مصرف می‌شود. که در این زمان باعث بهبود تلقیح می‌شود.

نکته 1: توجه داشته باشید که مصرف محلول مایع باید بر اساس آزمایش خاک و نظر گیاهپزشک باشد.

نکته 2: محلولپاشی این کود مهمترین محلولپاشی در درختان پسته است و اثرات آن بخوبی در طول دوره رشد درختان پسته مشخص می شود. در صورتی که شما در ابتدای فصل محلول پاشی را انجام دهید، درخت شما برای بیدار شدن از خواب و بستن میوه قدرت کافی خواهد داشت.

 

نکاتی در خصوص شکوفه و میوه درخت به

  • جوانه های به برخلاف سیب و گلابی گل آذین نبوده و فقط حاوی یک گل می باشد.
  • ظــهور شكوفه‌های به بسیار دیرتر از سایر میوه ها است. به همین دلیل خطر سرمازدگی بهاره در این میوه بسیار کم است.
  • خاكهاي نيمه سنگين رسي و شني براي كشت درخت بِه مناسب است. خاك‌های آهكي موجب عدم جذب آهن و ابتلا به زردي مي شود كه اين حالت در اراضي سنگين و زه دار هم مشاهده مي شود. درخت بِه، به شوري خاك و آب مقاومتر از ساير ميوه هاي دانه دار است. بِه تا حدودي به خشكي مقاوم است.
  • به از اوايل مهر ماه تا اواخر آبان برداشت مي شود كه معمولاً در ميان ميوه هاي ســردسيري آخـرين ميوه ايست كه مي رسد. برداشت با دست انجام مي شود و زمان برداشت وقتي است كه رنگ ميوه زرد و زرد طلايي شده باشد

محصولات باسط فرآور پویا

از محصولات باسط فرآور پویا که موجب رشد و افزایش ثمردهی درختان می شود می توان به کود اکسید روی و سولفات روی و سولفات مس با درصد خلوص مناسب اشاره کرد.  این کودها در بسته بندی های مورد نیاز شما با هر مقداری که بخواهید موجود، قابل خرید و ارسال است. شما می توانید برای مشاوره و خرید، با کارشناسان باسط فرآور پویا تماس حاصل فرمایید.

 

جهت مطالعه بیشتر درباره کاربرد روی در کشاورزی و کود های حاوی روی پیشنهاد میکنیم مطالب زیر را مطالعه نمایید:

– کاربرد روی در کشاورزی

– کاربرد اکسید روی در کشاورزی

کاربرد سولفات روی در کشاورزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Open chat