صنایع معدنی (مواد معدنی فلزی و غیر فلزی)
صنایع معدنی به طورکلی به صنایعی اطلاق میشود که شامل یکی از مراحل اکتشاف، تجهیز، استخراج، کانه آرایی و فرآوری مواد معدنی میباشد. مواد معدنی خود شامل محدوده وسیعی از مواد است که از معدن استخراج میشود. به طورکلی مواد معدنی در صنایع مختلف به سه صورت مورد استفاده قرار میگیرند که عبارتاند از عنصر، سنگ و کانی.
کشور ایران دارای بیش از ۶۵ نوع ماده معدنی میباشد که یکی از غنیترین کشورهای جهان از حیث موادمعدنی محسوب میشود. مهمترین معادن ایران شامل ذغالسنگ، سنگآهن، نیکل، کبالت، اورانیوم، طلا، نقره، سرب و روی و بوکسیت میباشد. طبق اصول اولیه طبقه بندی، حتی موادی نظیری نفت و گاز نیز از جمله مواد معدنی محسوب میشوند که البته در ایران، به دلیل اهمیت بالای نفت و گاز در تولید ناخالص داخلی و صادرات، نفت و گاز را معمولا جدا از صنایع معدنی قرار میدهند.
مواد معدنی فلزی
مواد معدنی فلزی شامل مواردی مثل سنگ آهن مگنتیت، سنگ آهن هماتیت، کرومیت، مس، روی، منگنز و … میباشد.
فلز چیست؟
برای فلز تعریف سادهای وجود ندارد اما هر عنصر شیمیایی که خواص فلزی داشته باشد در کلاس فلزات طبقه بندی میشود. خواص معمول فلزات شامل جلای فلزی، انتقال، حرارت بالا، هدایت الکتریکی و قابلیت شکل پذیری دائم در دمای اتاق است.
فلزات آهنی و غیر آهنی
فلزات غیرآهنی از آغاز تمدن مورد استفاده قرار میگرفتهاند. کشف مس حدود ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد به عنوان پایان عصر سنگی و آغاز عصر مس در نظر گرفته شده است. بعدها اختراع برنز که آلیاژی از مس و قلع است، عصر برنز را آغاز کرد. استفاده از فلزات آهنی حدود ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد در زمانی که تولید آهن رایج شده بود شروع شد. فلزات آهنی و غیر آهنی هرکدام خواص متمایز خود را دارند که این خواص کاربرد مناسب را برای هرکدام از این فلزات تعیین میکند.
فلزات آهنی حاوی مقداری آهن میباشند که از جملهی رایج آنها میتوان به فولاد آلیاژی، فولاد کربنی، چدن و فولاد فرفوژه اشاره کرد. ارزشمند بودن این فلزات بخاطر دوام و استحکام کششی که دارند میباشد.
فلزات غیرآهنی در خود آهن ندارند که در این دسته از فلزات میتوان به آلومینیوم، مس، سرب، روی، قلع و همچنین فلزات گرانبهایی مانند طلا و نقره اشاره کرد. قابلیت انعطاف پذیری این فلزات نسبت به فلزات آهنی یکی از اصلیترین مزیتهای فلزات غیرآهنی به حساب میآید. فلزات غیرآهنی به دلیل اینکه هیچ محتوای آهنی در خود ندارند مقاومت بسیار بالایی در برار زنگ زدگی و خوردگی دارند.
فلزات گرانبها و فلزات پایه (اساسی)
فلزات گرانبها چیست؟
فلزات گرانبها فلزاتی هستند که خصوصیات ویژهای دارند و به دلیل کمیاب بودن ارزش و قیمت بالایی پیدا میکنند. این فلزات از نظر شیمیایی واکنش پذیری بسیار کمی دارند تا جایی که در اتمسفر معمولی و شرایط عادی اکسید نمیشوند. یکی دیگر از ویژگیهای مهم فلزات گرانبها براق بودن، درخشندگی و چکش خوار بودن آنهاست که این ویژگیها باعث میشوند این فلزات در ساخت جواهرات به کار گرفته شوند. رودیوم، پلاتین، ایریدیم، اسمیم، پالادیوم، روتنیوم، رنیوم، طلا و نقره نه فلزی هستند که فلزات گرانبها را تشکیل میدهند. از بین این نه فلز، طلا، نقره، پلاتین، پالادیوم و رودیوم از بقیه فلزات به مراتب رایجتر و پر استفادهتر هستند و فلزات دیگر بیشتر در صنعت کاربرد دارند.
فلزات پایه یا فلزات اساسی چیست؟
فلزات پایه یا اساسی از سه دیدگاه شیمی، کیمیا و معدنکاری تعریف متفاوتی دارند که به شرح زیر است:
- در شیمی، فلز پایه معمولاً به طور غیررسمی برای اشاره به فلزیبه کار میرود که به آسانی اکسیده یا خورده میشود.
- در کیمیا، فلز پایه، فلزی رایج و غیرگرانبها بود، و هدف دراز مدت کیمیاگران، تبدیل فلزات پایه به فلزات گرانبها بود.
- در معدنکاری و اقتصاد، فلزات پایه به فلزات ناآهنی صنعتی به استثنای فلزات گرانبها، اشاره دارد که شامل مس، آلومینیوم، سرب، نیکل، قلع و روی میشود.
سه تعریف پایه برای فلزات اساسی در صنایع وجود دارد:
- یک فلز پایه میتواند یک فلز ساده (عنصر یا آلیاژ) باشد، که این فلز دارای ارزش نسبتاً کمی بوده و به عنوان پایهای برای ارز استفاده نمیگردد. نمونه این فلزات شامل برنز و سرب است.
- یک فلز پایه میتواند فلز اصلی یک آلیاژ باشد مانند آهن موجود در فولاد.
- فلز پایه میتواند یک فلز یا آلیاژ باشد که روی آن آبکاری یا روکش دیگری اعمال میگردد.
فلزات پایه شامل هر فلزی به غیر از فلزات گرانبها میباشند که به آسانی تیره میشوند و زنگ میزنند. این فلزات با اسید هیدروکلریک واکنش نشان میدهند و گاز هیدروژن تولید میشود.
نکته: اگرچه مس به آسانی با اسید هیدروکلریک واکنش نشان نمیدهد اما یک فلز پایه محسوب میگردد. چراکه نسبتا به سادگی اکسید میشود.
مزایای فلزات پایه
از مزایای فلزات پایه اصلی ترین آن ارزان بودن آنهاست. فلزات اساسی اهداف زیادی مانند ساخت و ساز را دارند. بعلاوه، برخی از فلزات پایه دارای خواص منحصر به فردی هستند که توسط فلزات دیگر قابل کپی نیستند. به عنوان مثال، نیکل یکی از اجزای اصلی فولاد ضد زنگ است. روی به عنوان محافظ در برابر خوردگی وارد فولاد گالوانیزه می شود. امپراتوری روم از سرب برای اهداف مختلفی استفاده می کرد، از جمله لوله ها، روکشهای وان، مواد آرایشی و رنگها.
معایب فلزات پایه
از معایب قابل توجه فلزات پایه، نوسان قیمت و خواص شیمیایی آنها است.
نوسان قیمت:
قیمت فلزات پایه نیز به دلیل استفاده گسترده برای اهداف صنعتی معمولاً بی ثبات تر است. وقتی تقاضای صنعتی خشک می شود ، قیمت فلزات اساسی می تواند سقوط کند.
خواص شیمیایی
از آنجا که آنها به راحتی اکسید و لکه دار می شوند، فلزات پایه، ارزهای با دوام بسیار کمتری تولید میکنند. یافتن سکه های خورده در ایالات متحده که فقط چند دهه از عمر آنها گذشته است معمول است. آنها خیلی زود خورده می شوند زیرا عمدتا از روی فلز پایه تشکیل شده اند. از طرف دیگر ، سکه های طلا از هزاران سال پیش اغلب هنوز در شکل نسبتاً خوبی قرار دارند.
معرفی تعدادی از فلزات پایه
آهن
پر استفادهترین مواد معدنی فلزی آهن میباشد. آهن خالص خاکستری رنگ میباشد و دمای ذوب آن به ۱۵۳۶ درجه سانتیگراد میرسد. میزان آهن پوسته زمین حدودا ۵٪ است و اگر این ذخایر آهن عیاری بین ۲۵٪ تا ۳۰٪ داشته باشند دارای ارزش اقتصادی میباشند. آهن در میان فلزات بیشترین مصرف را به خود اختصاص داده است به طوری که این فلز بنیان تمدن امروزی را تشکیل میدهد. بزرگترین معادن آهن در ایران عبارتاند از معدن سنگان در استان خراسان رضوی، معادن گلگهر در استان کرمان و چادرملو و چغارت در استان یزد.
منگنز
منگنز فلزی خاکستری مایل به صورتی با دمای ذوب ۱۲۴۵ درجه سانتیگراد میباشد که در صورتی که عیار آن حداقل ۱۰٪ باشد میتواند از نظر اقتصادی مورد توجه قرار گیرد. این فلز در طبیعت بصورت خالص تشکیل نمیشود و بیشتر بصورت اکسید، کربنات و سیلیکات وجود دارد.
فلز منگنز به دلیل اینکه گوگرد و عناصر مزاحم را به خود جذب نموده و موجب سختی و مقاومت میشود در تهیه فولادهای مقاوم در مقابل سایش کاربرد دارد این فلز همچنین در تهیه موارد دیگری از جمله انواع مواد شیمیایی، تهیه کود شیمیایی، رنگ سازی و تهیه پرمنگنات سدیم و پتاسیم نیز کاربرد دارد.
به معادن نارچ قم، رباط کریم، ناریگان، شمس آباد و چاه باشه میتوان به عنوان منابع منگنز ایران اشاره کرد.
آلومینیوم
آلومینیوم فلزی به رنگ سفید نقرهای با دمای ذوب ۶۶۰ درجه سانتیگراد میباشد که در طبیعت بصورت خالص یافت نمیشود. حداقل عیار این فلز در کانسارهای آلومینیوم دار حدود ۲۵٪ است و حدود ۹۶٪ آلومینیوم دنیا از بوکسیتها که سنگ معدن اصلی آلومینیوم میباشند و از کانیهای گیبسیت، بوهمیت و دیاسپور بدست میآید.
مصارف فلز آلومینیوم بیشتر در صنایع هوایی، ساختمانیو الکتریکی و ماشینهای سبک وزن میباشد که بزرگترین معدن آلومینیوم ایران در استان خراسان شمالی در منطقه جاجرم قرار دارد.
مس
مس فلزی چکشخوار با دمای ذوب ۱۰۸۳ درجه سانتی گراد میباشد که بعد از نقره بهترین هادی جریان الکتریسیته به میرود. این فلز در طبیعت بصورتهای ناخالص، اکسید، سولفید، سولفات، کربنات، سیلیکات و فسفات یافت میشود.
در شرایط کنونی و با فناوریهای موجود جهت فرآوری ذخیار مس، حداقل عیار اقتصادی جهت استخراج آن ۰.۴٪ میباشد. حدود ۵۳٪ از مس تولیدی به مصارف الکتریکی، ۱۶٪ به مصارف ساختمانی، ۱۲٪ در ساخت قطعات ماشینی و ۱۹٪ باقیمانده به مصارف دیگر میرسد.
برخی منابع مس ایران عبارتنداز معدن مس سرچشمه در استان کرمان، معدن مس شهربابک در استان کرمان و معدن مس سونگون در استان آذربایجان شرقی.
سرب
سرب خالص به رنگ خاکستری با جلای فلزی است که دمای ذوب آن ۳۲۷.۴ سانتی گراد میباشد. این فلز در طبیعت بصورت سولفید، سولفات، کربنات و نمکهای سرب یافت میشود.
سرب و ترکیبات آن در صنعت مصارف زیادی دارند که برخی از آنها عبارتاند از تهیه لولههای سربی، ساخت باتری، ورقههای سربی پوشش سیم و … .
انگوران در استان زنجان، مهدی آباد و کوشک در استان یزد از منابع بزرگ سرب و روی ایران به حساب میآیند.
روی
روی خالص به رنگ سفید متمایل به آبی میباشد که دمای ذوب آن ۴۱۹.۵ درجه سانتی گراد است. این فلز در طبیعت بصورت سولفید، اکسید کربنات و سیلیکات یافت میشود.
فلز روی بیشتر در اتومبیل سازی، تولید روکش فولاد، تهیه آلیاژهای برنز و برنج، لحیم کاری و … کاربرد دارد.
نیکل
نیکل در طبیعت به صورت ناخالص یافت نمیشود. این فلز سفید رنگ، چکس خوار و ضد رنگ است که دمای ذوب آن ۱۴۵۳ درجه سانتی گراد میباشد. از مصارف مهم نیکل میتوان به تهیهی فولاد ضد زنگ، آلیاژهای ویژه، آب کاری کرم و ضرب سکه اشاره کرد که عمدتا به شکل همراه در کنار معادن دیگر از جمله معادن مس و سرب و روی بدست میآید.
شما میتوانید مقالات به روز در حوزه معدن را درسایت باسط فرآور پویا مطالعه کنید.