عوامل موثر بر قیمت آهن

عوامل موثر بر قیمت آهن

از حدود ۴۰۰۰ سال پیش می­ توان نشانه­ های مصرف آهن را در میان مصریان و سومریان یافت و اکنون در زمان ما مصرف این فلز بیش از هر زمان دیگری رو به افزایش است. امروزه عوامل موثر بر قیمت آهن و فولاد و تغییرات آن به یکی از دغدغه­ های فعالان حوزه صنعت و تجارت تبدیل شده است. مصرف کنند­گان و تاجران فولاد همواره به دنبال پیش‌بینی صحیح و کم ریسک از بازار فولاد هستند تا بتوانند خرید یا فروش مناسبی داشته باشند.

قیمت جهانی آهن

———————————————————————————————————————————-

اگر می‌خواهید بدانید:

  • آهن چگونه کشف شد؟
  • بزرگترین منابع آهن در جهان کجاست؟
  • برزگترین تولیدکنندگان آهن درجهان چه کشورهایی هستند؟
  • روش تولید آهن چگونه است؟

پیشنهاد می‌کنیم مطلب “آهن چیست و چه خواصی دارد؟” را مطالعه نمایید.

———————————————————————————————————————————-

 قیمت ارز

قیمت ارزو به خصوص دلار بر روی تمامی محصولات از جمله فولاد و مقاطع آن مؤثر می­ باشد.

قیمت مواد اولیه فولاد و آهن

  • دلار و ارزش پول ملی

هرچه ارزش ریال نسبت دلار کم­تر شود، قیمت­ ها نیز افزایش پیدا می­کند. زمانی که ارزش ریال نسبت به دلار کاهش پیدا می­کند صادرات محصولات نسبت به فروش در بازار داخل توجیه اقتصادی بیشتری پیدا می­کند و قیمت فولاد در داخل کشور افزایش پیدا می­کند.

  • دلار و واردات

واردات محصولاتی مانند آهن اسفنجی یا قراضه آهن که محصولات پایه ­ای تولید فولاد هستند بر اساس دلار صورت می­گیرد. در صورتی که هزینه واردات این محصولات افزایش پیدا کند، قیمت شمش فولادی و به دنبال آن مقاطع فولادی ساخته شده از آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

  • اثرات روانی دلار

تغییرات قیمت دلار و پیش بینی­ های افراد نسبت به کاهش یا افزایش قیمت­ ها، آن­ها را به صورت روانی تحت تأثیر قرار می­ دهد. احتیاط در خرید و دست نگه داشتن افراد برای تکمیل خرید نهایی و یا هجوم بی رویه به بازار و افزایش غیرمنطقی و هیجانی تقاضا باعث تغییر قیمت­ ها می­ شود.

قیمت جهانی فولاد و آهن

قیمت جهانی فولاد و آهن بر بازار داخلی کشورهای دیگر تاثیرگذار است. نحوه این تاثیرگذاری از قیمت مواد اولیه گرفته تا فولاد تمام شده مثل میلگرد، ورق و انواع پروفیل به عوامل مختلفی بستگی دارد. قیمت محصولات فولادی در ایران و در بازار بورس کالا، تابعی از قیمت دلاری هر تن فولاد جهانی است، این ارتباط با استفاده از ضرایبی از پیش تعیین شده که آن را ستاد تنظیم بازار فولاد و وزارت صمت به اطلاع عموم رسانیده‌اند، تعریف می‌گردد.

تورم جهانی

از تاثیر نوسانات قیمت ارز و دلار بر کاهش یا افزایش قیمت مقاطع فولادی نباید چشم پوشی کرد. حدود 60 درصد از فولاد جهان توسط کشورهای در حال توسعه تولید می‌شود. بنابراین تورم در کشورهای در حال توسعه باعث افزایش قیمت آهن‌آلات می‌شود و همین موضوع باعث می‌شود که خریداران مبلغ بالاتری را برای خرید مقاطع فولادی پرداخت کنند.

بورس کالا

بورس کالا  از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار در قیمت نهایی آهن آلات است. بورس کالا جایی برای معاملات است که خریدار و فروشنده در آن به معامله می‌پردازند. استمرار و افزایش عرضه در بورس کالا می‌تواند تاثیر بسزایی در قیمت نهایی محصولات فولادی و آرامش بازار داشته باشد.

عرضه و تقاضای فولاد و آهن

پایه ­ای ترین اصل برای قیمت گذاری مقاطع فولادی، عرضه و تقاضای شمش فولادی در سطح ملی است. برای مثال ارزش روز فولاد تأثیر مستقیمی بری روی قیمت محصولاتی مانند ورق گالوانیزه و ورق آهنی که از شمش فولاد تهیه می شوند دارد. تولیدکنندگان و وارد کنندگان محصولات مختلف، از شمش تا ورق استیل جزء عرضه‌کنندگان این صنعت می­ باشند. اما خریداران فولاد در ایران به دو دسته تقسیم می­شوند. دسته اول مصرف کنندگان هستند و دسته دوم کسانی هستند که فولاد را به عنوان کالای سرمایه­ گذاری خریداری و انبار می­ کنند. این دسته آهن را به امید افزایش قیمت و کسب سود خریداری کرده و بعد از مدتی به بازار عرضه می­ کنند. عدم تعادل در میزان عرضه و تقاضا تأثیر مستقیمی بر روی قیمت فولاد دارد.

 

رشد اقتصادی بودجه کشور

فولاد محصولی پایه­ ای برای عمران کشور می ­باشد به همین دلیل بودجه کشور به عنوان تعیین کننده اصلی برای پیش بینی هزینه­­ ی سالیانه به منظور توسعه و رشد کشور از نشانه­ های خوب برای پیش بینی قیمت فولاد است. بودجه عمرانی که سالیانه تعیین می­ شود میزان مصرف فولاد را در بخش توسعه مشخص می­ کند. با توجه به این موضوع در صورت افزایش بودجه عمرانی کشور، تقاضای دولتی بالا می ­رود و در صورت ثابت ماندن میزان تولید و واردات، باعث افزایش رقابت و صعود پایه ­های قیمت فولاد می­ شود.

قیمت مواد اولیه فولاد و آهن

سنگ آهن، قراضه آهن و یا آهن اسفنجی به عنوان مواد اولیه و پایه­ های تولید فولاد نقش بسزایی در قیمت فولاد دارند و به عنوان عوامل مؤثر بر قیمت فولاد شناخته می­ شوند. بررسی تغییرات قیمت این مواد در طول بازه­ های زمانی کوتاه مدت در پیش بینی قیمت کمک شایانی به افراد می­ کند.

آب

اصلی­ ترین خنک کننده در فرآیند تبدیل آهن اسفنجی به فولاد، آب است. شرایط آبی کشور در سال­ های گذشته تغییرات زیادی داشته است و وضعیت آب در مناطقی که کارخانجات تولید کننده فولاد قرار دارند بسیار حیاتی می­ باشد. وضعیت آب کشور می­تواند به تغییر توان تولید فولاد و در نتیجه میزان عرضه آن منجر شود. در این بین هزینه انرژی که پایه اساسی تولید است، نباید فراموش شود. هرچه تولیدکننده هزینه­ بیشتری برای آب پرداخت کند، قیمت نهایی نیز بالاتر خواهد رفت.

قیمت نفت

قیمت نفت، یکی از عوامل مهم در اقتصاد کشور به حساب می‌آید. می‌توان گفت که کاهش قیمت نفت، افزایش قیمت نفت رشد اقتصادی کشورهای تولید کننده و همچنین رشد اقتصادی کشورهای مصرف کننده این محصول را در پی دارد. افزایش و کاهش قیمت نفت یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر قیمت آهن آلات است.

هزینه‌های مربوط به حمل و نقل

قیمت‌های سوخت و هزینه‌های حمل و نقل از مهم ترین مواردی هستند که نمی‌توان نقش آن‌ها را در افزایش قیمت آهن آلات نادیده گرفت. همان طور که گفته شد، کشور چین منابع سنگ آهن با عیار پایین دارد و کشورهایی مانند ترکیه و کره جنوبی فاقد مواد معدنی مربوطه و انرژی لازم برای تولید فولاد هستند. بنابراین این کشورها وابستگی دائمی برای واردات سنگ آهن دارند.

به عنوان مثال میلگرد در حجم بالایی توسط مصرف کنندگان خریداری می‌شوند و باید در بعضی از موارد با کشتی‌ها و کامیون‌ها جا به جا شوند. از آنجایی که کامیون ها و کشتی‌ها برای جابه جایی به سوخت نیاز دارند، افزایش قیمت سوخت هم تأثیر مستقیمی در گران شدن این نوع محصول خواهد داشت.

 

مس یکی از فلزات مهم و پر کاربرد در صنایع است. که عوامل موثر بر قیمت آن، دغدغه بسیاری از صنعتگران می‌باشد. در صورت تمایل می‌توانید مطلب “عوامل موثر بر قیمت مس“را مطالعه نمایید.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Open chat